Wykonanie
Za sześcioma górami, za sześcioma rzekami, za sześcioma lasami rósł sobie owies. Dużo owsa. Opiekował się nim rolnik pijaczyna.Któregoś ciężkiego poranka postanowił ten owies wydoić. Doiło się ciężko i opornie, ale był bardzo zdeterminowany.Nadoił 666 litrów
mleka. Aż tak silnego miał kaca.Wypił literek. Z reszty postanowił zrobić
śmietanę.Tak w
skrócie powstała
śmietana owsiana. Jej wysoka cena spowodowana jest dużymi trudnościami w trakcie dojenia owsa. Ale warta jest swojej ceny.I taką, bądź inną
śmietanę roślinną (one też mają swoje historie) należy zakupić by zrobić niżej opisaną surówkę.Oprócz roślinnej
śmietany potrzebne nam będą:-
roszponka (inaczej zwana roszpunką)-kilka świeżych
ogórków-
szczypiorek bądź
szczypior (co kto woli)Tu ciekawej historii ani filozofii nie ma i nie będzie. Właściwie mogłabym już więcej nic nie pisać, bo każdy chyba wie co dalej robić.Jednak napiszę:
Roszponkę,
ogórki,
szczypior myjemy.
Ogórki jeśli się komuś chce (mi nie, ale taffitowi się chciało) to obieramy.
Ogórki w plastry,
szczypiorek posiekać, wrzucić listki
roszponki, zalać
śmietaną roślinną, wymieszać.I gotowe.Nawet solić nie trzeba :)