ßßß Cookit - przepis na Surówka z roszponką

Surówka z roszponką

nazwa

Wykonanie

Za sześcioma górami, za sześcioma rzekami, za sześcioma lasami rósł sobie owies. Dużo owsa. Opiekował się nim rolnik pijaczyna.
Któregoś ciężkiego poranka postanowił ten owies wydoić. Doiło się ciężko i opornie, ale był bardzo zdeterminowany.
Nadoił 666 litrów mleka. Aż tak silnego miał kaca.
Wypił literek. Z reszty postanowił zrobić śmietanę.
Tak w skrócie powstała śmietana owsiana. Jej wysoka cena spowodowana jest dużymi trudnościami w trakcie dojenia owsa. Ale warta jest swojej ceny.
I taką, bądź inną śmietanę roślinną (one też mają swoje historie) należy zakupić by zrobić niżej opisaną surówkę.
Oprócz roślinnej śmietany potrzebne nam będą:
-roszponka (inaczej zwana roszpunką)
-kilka świeżych ogórków
-szczypiorek bądź szczypior (co kto woli)
Tu ciekawej historii ani filozofii nie ma i nie będzie. Właściwie mogłabym już więcej nic nie pisać, bo każdy chyba wie co dalej robić.
Jednak napiszę:
Roszponkę, ogórki, szczypior myjemy.
Ogórki jeśli się komuś chce (mi nie, ale taffitowi się chciało) to obieramy.
Ogórki w plastry, szczypiorek posiekać, wrzucić listki roszponki, zalać śmietaną roślinną, wymieszać.
I gotowe.
Nawet solić nie trzeba :)
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2013/04/surowka-z-roszponka.html