Wykonanie
Zastanawialiście się kiedyś, jak się robi
lody w domu? O dziwo jest to całkiem proste - wystarczy zamrażalnik i blender!
Lody, które opiszę powstały dopiero przy moim drugim podejściu. Pierwsza próba była niestety nieudana, dlatego, że dodałam zbyt dużo
mleka, które do tego było chyba zbyt płynne (bo go wcześniej nie mroziłam) i zamiast
lodów powstał zimny koktajl :(Za drugim razem użyłam po prostu zamrożonej
śmietanki!Zachęcam do spróbowania :)Na 3 porcje
lodów :1 opakowanie
malin250 ml
śmietanki 12%3-4 łyżki
cukru pudruWykonanie jest bardzo proste. Opłukane
maliny zamrażamy.
Śmietankę również zamrażamy w opakowaniu. U mnie wszystko mroziło się przez całą noc. Następnego dnia do blendera wrzucamy zamrożone
maliny (można je trochę rozkruszyć, żeby nie były jedną
malinową bryłą) oraz zamrożoną
śmietankę (możemy ją wyciągnąć chwilę wcześniej, żeby łatwiej było ją wyjąć z pojemnika). Jeśli mamy
śmietankę w kartoniku po prostu odcinamy spód kartonika i wyciągamy zmrożony płyn.Do tego dodajemy
cukier i miksujemy na gładką masę.Smacznego!

Czas przygotowania: ok 8h w zamrażarce + 5 minut przygotowanieStopień trudności: średnieKoszt: 7 złotych