ßßß Cookit - przepis na Wiosenne jajka faszerowane

Wiosenne jajka faszerowane

nazwa

Wykonanie

Jeśli mamy trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania, niż tylko tyle, ile potrzeba na jajecznicę, proponuję wiosenne jajka faszerowane na ciepło. Trzeba włożyć trochę pracy, ale rezultat jest tego wart.
Na śniadanie dla dwóch osób (jak na zdjęciu poniżej) potrzebujecie:
7 jajek
pęczek szczypiorku
7 rzodkiewek
sól, pieprz
pół kostki masła
Jajka gotujemy na twardo. W czasie, kiedy jajka się gotują kroimy drobno szczypiorek i rzodkiewkę (najdrobniej jak potrafimy). Ugotowane jajka kroimy w połówki i wyciągamy z nich żółtka oraz trochę białka, żeby mieć jak najwięcej miejsca na nadzienie. Wyciągnięte białko i żółtko mieszamy z warzywami, solimy, pieprzymy i dodajemy 1/4 kostki masła. Takim nadzieniem nadziewamy jajka.
Po nadzianiu, połówki jajek układamy na roztopione na patelni masło (pozostałą 1/4 kostki) nadzianą stroną do dołu. Patelnię przykrywamy i smażymy jajka na wolnym ogniu ok 10 minut, do momentu kiedy masło się spieni i nabierze lekko brązowego koloru (jak na zdjęciu).
Smacznego :)
Koszt dla 2 osób ok 6-7 złotych.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: średni, wymaga cierpliwości do nadziewania jajek
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/03/wiosenne-jajka-faszerowane.html