Wykonanie
Jeśli mamy trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania, niż tylko tyle, ile potrzeba na jajecznicę, proponuję wiosenne
jajka faszerowane na ciepło. Trzeba włożyć trochę pracy, ale rezultat jest tego wart.Na śniadanie dla dwóch osób (jak na zdjęciu poniżej) potrzebujecie:7
jajekpęczek
szczypiorku7
rzodkieweksól,
pieprzpół kostki
masłaJajka gotujemy na twardo. W czasie, kiedy
jajka się gotują kroimy drobno
szczypiorek i
rzodkiewkę (najdrobniej jak potrafimy). Ugotowane
jajka kroimy w połówki i wyciągamy z nich
żółtka oraz trochę
białka, żeby
mieć jak najwięcej miejsca na nadzienie. Wyciągnięte
białko i
żółtko mieszamy z warzywami, solimy,
pieprzymy i dodajemy 1/4 kostki
masła. Takim nadzieniem nadziewamy
jajka.Po nadzianiu, połówki
jajek układamy na roztopione na patelni
masło (pozostałą 1/4 kostki) nadzianą stroną do dołu. Patelnię przykrywamy i smażymy
jajka na wolnym ogniu ok 10 minut, do momentu kiedy
masło się spieni i nabierze lekko brązowego koloru (jak na zdjęciu).Smacznego :)
Koszt dla 2 osób ok 6-7 złotych.Czas przygotowania: 30-40 minutStopień trudności: średni, wymaga cierpliwości do nadziewania
jajek