Wykonanie
Tę roladę upiekłam w okresie świątecznym. Jeśli jesteście fanami
indyczych piersi, to jest to doskonała i niezwykle prosta i szybka w wykonaniu propozycja ich wykorzystania.A po upieczeniu to już jak kto lubi: na ciepło- do obiadu, na zimno- na kanapki, na zimno....po prostu:)My wybraliśmy opcję kanapkową.
filet z indykamajeranek100 g
suszonej żurawinyświeżo mielony
czarny pieprzDodatkowo:rękaw do pieczenia
Mięso rozciąć w poprzek tak, aby powstał duży płat; lekko rozbić tłuczkiem.Na
mięso wyłożyć
żurawinę; posypać
pieprzem i
majerankiem.Całość zwinąć wzdłuż dłuższego
boku w roladę, następnie obtoczyć ją w
majeranku (można na końcu obwiązać ja sznurkiem, moja jednak trzymała się bez dodatkowych pomocy).Roladę umieścić w rękawie do pieczenia.Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Po ok. 45 minutach rozciąc rękaw do pieczenia i rozchylić jego brzegi, aby
mięso mogło się przyrumienić.Wystudzoną roladę owinąć folią spożywczą, przechowywać w lodówce.