ßßß Cookit - przepis na Jogurtowy mus truskawkowo-jeżynowy

Jogurtowy mus truskawkowo-jeżynowy

nazwa

Wykonanie

Za oknem upał, więc moje nogi samoistnie kierują mnie w stronę lodówki w poszukiwaniu czegoś zimnego, lekkiego i soczystego...Znajduję truskawki, pudełeczko jeżyn i jogurt. Lekki deser na gorące popołudnie, bez wyrzutów sumienia;)
350 g truskawek
150 g jeżyn
450 ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
100 ml wrzątku
2 łyżki miodu (opcjonalnie)
250 ml jogurtu miksujemy (blenderem) z truskawkami, a pozostałe 200 ml z jeżynami. Dosładzamy miodem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i po połowie dodajemy do musu truskawkowego i jeżynowego.
Pucharki napełniamy do połowy musem truskawkowym i wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje (około pół godziny), wlewamy mus jeżynowy- strumień kierujemy na środek pucharka, tak aby część jeżynowego musu wpadłą do środka truskawkowego. Dekorujemy kawałkami owoców. Schładzamy przez kolejną godzinę.
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2012/07/jogurtowy-mus-truskawkowo-jezynowy.html