Wykonanie

Sezon na
dynię w pełni... jest to smaczne i wartościowe warzywo. Do zupy dyniowej użyłam ok. 1 kg upieczonej dyni, jednakże w zależności od preferowanej gęstości można użyć mniej lub więcej miąższu.
Dynia ma wiele cennych witamin
między innymi cynk, potas, B-karoten, fosfor i witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia układ odpornościowy. I co najważniejsze, nawet po ugotowaniu nie
traci cennych wartości odżywczych. Także jedzmy
dynię jak najczęściej...Składniki:ok. 1 kg dyni (już obranej i upieczonej)1 l rosołu drobiowego1-2 łyżeczki suszonego
imbirusól,
pieprz do smaku2-3 garście obranych
nasion słonecznika lub dyni1-2 kwaśnej
śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałamWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego
dynię wydrążoną z pestek, pokrojoną na mniejsze kawałki (mogą być takie 10 cm plastry ze skórą). Tak przygotowaną
dynię pieczemy max. 40 min. W czasie pieczenia sprawdzamy czy
dynia już jest miękka.Jak
dynia się już upiecze, studzimy i łyżką oddzielamy miąższ od skóry ( taki miękki miąższ bardzo łatwo wydrążyć). Odmierzamy ok. 1 kg miąższu i wrzucamy do garnka w którym jest rosół. Chwilę gotujemy. Następnie miksujemy na gładki krem.Doprawiamy
imbirem,
solą i
pieprzem do smaku.2-3 garście
słonecznika prażymy na suchej patelni. Nalewamy zupę do miseczek i każdą porcję posypujemy uprażonymi
pestkami dyni lub
słonecznika.Smacznego