ßßß Cookit - przepis na Kluski na parze z truskawkami

Kluski na parze z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio podczas rozmowy ze znajomymi wypłynął temat tych klusek. Jak, gdzie, kto je nazywa. Najfajniejsza nazwa to chyba 'pampuchy'. Nie pamiętam z którego regionu Polski to było, ale jest zabawna. Druga ciekawa opcja to 'parzaki' (jeśli dobrze pamiętam, okolice Mielca?). A Wy jak je nazywacie? Bo u mnie są to najzwyczajniejsze w świecie 'kluski na parze'. Mało oryginalne, ale co poradzić...
Ostatnio znowu naszła mnie na nie ochota. A, że wtedy (niestety aktualnie się kończy) był środek sezonu truskawkowego - wybór 'oprawy' oczywisty.
Szkoda, że truskawki się powoli kończą... Co prawda mam jeszcze do wykorzystania kilka przepisów z nimi (mimo zastoju w publikowaniu postów - w miarę możliwości starałam się gotować), ale trochę to poniewczasie :( No ale nic, zawsze można użyć mrożonych ;)
Kupiłam ostatnio książkę kucharską (niby z kuchnią polską, ale nie powiedziałabym, że się do niej ogranicza) i mam zamiar przez wakacje zrealizować większość przepisów, mam nadzieję, że mi się uda :)
Przepis
- kluski drożdzowe (u mnie - z Lidla, w innych sklepach też je widziałam, ale za jakość nie poręczę),
- truskawki (u mnie - dużo, bardzo dużo truskawek),
- cukier,
- mięta do ozdoby :)
Truskawki kroimy i mieszamy z cukrem. Kluski przygotowujemy na parze (testowałam nowy domowy nabytek - garnek do gotowania na parze, fajna sprawa), zgodnie z instrukcją (czyli - niech będą miękkie ;D). Wykładamy na nie truskawki i jemy! :)
Smacznego!
Źródło:http://pasztetnik.blogspot.com/2013/06/kluski-na-parze-z-truskawkami.html