ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka "zwyczajne"

Kruche ciasteczka "zwyczajne"

nazwa

Wykonanie

Na święta zawsze piekę kruche ciasteczka. Najzwyklejsze i najprostsze - tylko z dodatkiem skórki cytrynowej. I co roku, gdy upieczone leżą na desce, mierzę się z tym samym dylematem: zdobić czy nie zdobić? Zdobienie ciasteczek kolorowymi długopisami cukrowymi, polewą czekoladową i różnymi posypkami jest świetną zabawą, ale... najsmaczniejsze ciasteczka to te bez żadnych dodatków... Zawsze jako pierwsze znikają z pudełek. Tym razem postanowiłam więc powstrzymać swoją artystyczną duszę i wszystkie ciasteczka pozostawić w postaci "nieskażonej". Przecież same w sobie też są piękne!
Przepis (nieznacznie zmodyfikowany) pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1979). Ciasteczka są niezwykle kruche i delikatne.
Składniki (na ok. 80 ciasteczek)
300 g mąki pszennej (użyłam krupczatki typ 500)
200 g masła (zimnego)
90 g drobnego cukru do wypieków
3 surowe żółtka
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować aż się połączą i utworzą zwartą masę.
Uformować kulę i chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny (ja wystawiłam na godzinę na taras).
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
Foremkami wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10 minut aż ciasteczka staną się lekko rumiane.
Odstawić do ostudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2012/12/kruche-ciasteczka-z-cytrynowa-nutka.html