Wykonanie
Dzisiaj nieco zwariowany, zaskakujący pomysł na
sałatkę, która nie była zaplanowana, zamierzona. W zasadzie miałam ochotę na
łososia, a cała reszta dodatków to przypadek, który zdecydowanie przypadł mi do gustu, a
sałatka jeszcze zagości na moim
stole.Składniki:
wędzony łosoś - 50 gram1
szalotka2 plasterki (1cm) białego,
chudego sera1/2
awokadoprzyprawy do smaku; ja użyłam też świeżych
ziół:
bazylia i
lubczykPrzygotowanie:
łososia kroimy na drobne kawałki, dodajemy pokrojony na kawałki
biały ser, następnie pokrojoną w piórka
szalotkę i kawałki - wyjęte łyżką ze skórki -
awokadocałość przyprawiamy, posypujemy
ziołami, możemy polać
oliwą - choć ja stwierdziłam, że i
awokado i
łosoś dadzą mi już sporą dawkę tłuszczu, zdrowego, ale jednakgotowe!Skąd się wziął pomysł na połączenie
łososia i białego sera? W
sumie, skoro roladki z
łososia z
serkiem do smarowania z
ziołami typu almette mi smakują, to dlaczego zwykły
twaróg miałby nie smakować? Reszta dodatków dobrana na zasadzie - powinno się zgrać. I zgrało. Bardzo ciekawy smak na szybką kolację.
Sałatkę zjadłam z kromką
razowego chleba.Smacznego!