ßßß Cookit - przepis na Knekkebrød-norweskie chrupkie pieczywo

Knekkebrød-norweskie chrupkie pieczywo

nazwa

Wykonanie

Knekkebrød
przepis podaję za Marzeną
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
200 ml (35 g) otrębów pszennych
200 ml (85 g) płatków owsianych
200 ml (115 g) pestek dyni (dałam 85 ml-50 g)
200 ml (100 g) pełnoziarnistej mąki żytniej
200 ml (115 g) ziaren słonecznika
100 ml (80 g) siemienia lnianego
100 ml (70 g) ziaren sezamu (dałam 215 ml-150g)
2 łyżeczki soli
700 ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Jednocześnie czerwcowe pieczenie dało mi okazję do wykorzystania nasion siemienia lnianego, które otrzymałam od firmy Zielony Nurt .
Ingredients:
200 ml (35 g) wheat bran
200 ml (85 g) oat flakes
200 ml (115 g) pumpkin seeds (I gave 85 ml-50 g)
200 ml (100 g) whole grain rye flour
200 ml (115 g) sunflower seeds
100 ml (80 g) flaxseed
100 ml (70 g) sesame seeds (215 ml gave 150g)
2 teaspoons salt
700 ml water
Preparation:
Mix all ingredients and let stand for 10 minutes.
Put baking paper on a tray and thinly spread the dough thin, even layer.
Put into preheated oven to 150 C degrees with convection for 10 minutes.
After 10 minutes, pull out and cut into squares. Put it back into the oven for 30-40 minutes more.
Pull out and leave to cool - when it cools it hardens.
Best stored in a glass or ceramic container with air-permeable cover.
Panissimo-Nondisolopane
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/06/knekkebrd-norweskie-chrupkie-pieczywo.html