Wykonanie
Ostatnio chodził za mną porządny, prawdziwy,
żytni chleb. Ciężki, rustykalny bochen.Upiekłam sobie taki.I akurat zaczęły wychodzić mi ósemki, więc z gryzieniem i żuciem mam problem.Ehh... Nie ma to jak "fart"...
Chleb robiłam w oparciu o przepis na
żytni chleb radzieckiego żołnierza .
/Sour rye bread(scroll down to see a recipe in English)Składniki:400 g zakwasu żytniego/ciasta zakwaszonego 100% hydracji450 g
mąki żytniej żurkowej330 g ciepłej
wody15 g
soliPrzygotowanie:W wodzie rozpuścić
sól, dodać zakwas i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie dodać
mąkę i krótko wyrobić do połączenia składników. Zostawić na ok. 2-3 h w bardzo ciepłym miejscu (ok. 30 stopni C)-ciasto trochę urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.Następnie ciasto dokładnie odgazować i przełożyć do foremki wysmarowanej
oliwą i wysypanej
otrębami. Z wierzchu dokładnie posmarować
oliwą i przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w bardzo ciepłym miejscu (w temperaturze ok. 30 stopni C) na ok. godzinę.Przed pieczeniem
chleb spryskać obficie
wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie spryskać
wodą. Owinąć ściereczką i wystudzić na kratce. Kroić dopiero następnego dnia.
Ingredients:400 g rye sourdough (100% hydration)450 g rye
flour for sour soup330 g lukewarm water15 g saltPreparation:Dissolve salt in water, add sourdough and mix throughly. Then add
flour and knead dough shortly until combined. Let it rest for a 2-3 hours in a warm place (around 30 degree C)-the dough will rise a little and air bubbles will appear.Then degas the dough and place it in olied baking form. Oil it on the top and cover with a foil. Let in rise in a warm (around 30 degree C) place for an hour.Before baking, sprinkle the top of bread with water. Bake in oven preheaten to 250 degree C for 10-15 minutes and then lower the temperature to 200 degree C and bake for 40 minutes. After removing from the oven, sprinkle bread with water, wrap a cloth and let it cool on a
wire rack.
Panissimo-Bread & Companatico / Yeastspotting