ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni żurkowy

Chleb żytni żurkowy

nazwa

Wykonanie

Ostatnio chodził za mną porządny, prawdziwy, żytni chleb. Ciężki, rustykalny bochen.
Upiekłam sobie taki.
I akurat zaczęły wychodzić mi ósemki, więc z gryzieniem i żuciem mam problem.
Ehh... Nie ma to jak "fart"...
Chleb robiłam w oparciu o przepis na żytni chleb radzieckiego żołnierza .
/Sour rye bread
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
400 g zakwasu żytniego/ciasta zakwaszonego 100% hydracji
450 g mąki żytniej żurkowej
330 g ciepłej wody
15 g soli
Przygotowanie:
W wodzie rozpuścić sól, dodać zakwas i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie dodać mąkę i krótko wyrobić do połączenia składników. Zostawić na ok. 2-3 h w bardzo ciepłym miejscu (ok. 30 stopni C)-ciasto trochę urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Następnie ciasto dokładnie odgazować i przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Z wierzchu dokładnie posmarować oliwą i przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w bardzo ciepłym miejscu (w temperaturze ok. 30 stopni C) na ok. godzinę.
Przed pieczeniem chleb spryskać obficie wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie spryskać wodą. Owinąć ściereczką i wystudzić na kratce. Kroić dopiero następnego dnia.
Ingredients:
400 g rye sourdough (100% hydration)
450 g rye flour for sour soup
330 g lukewarm water
15 g salt
Preparation:
Dissolve salt in water, add sourdough and mix throughly. Then add flour and knead dough shortly until combined. Let it rest for a 2-3 hours in a warm place (around 30 degree C)-the dough will rise a little and air bubbles will appear.
Then degas the dough and place it in olied baking form. Oil it on the top and cover with a foil. Let in rise in a warm (around 30 degree C) place for an hour.
Before baking, sprinkle the top of bread with water. Bake in oven preheaten to 250 degree C for 10-15 minutes and then lower the temperature to 200 degree C and bake for 40 minutes. After removing from the oven, sprinkle bread with water, wrap a cloth and let it cool on a wire rack.
Panissimo-Bread & Companatico / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/04/chleb-zytni-zurkowy.html