Wykonanie
"Pij
mleko-będziesz duży, pij zsiadłe-będziesz wielki!"
Zsiadłe mleko ma zbawienny wpływ na nasz organizm-m.in. chroni układ pokarmowy, łagodzi dolegliwości z nim związane i wzmacnia odporność. W warunkach "wiejskich" wykonuje się je po prostu zostawiając świeżo wydojone
mleko do skwaśnienia. Lecz nie każdy ma dostęp do
mleka "prosto od krowy" - w sklepach mamy do wyboru
mleko pasteryzowane, homogenizowane, UHT, które są pozbawione bakterii fermentacji
mlekowej. I jak tu z takiego zrobić zsiadłe mleko?Odpowiedź brzmi: bardzo łatwo!

Składniki:1 litr
mleka pasteryzowanego2 łyżki
zsiadłego mleka (jako startera)

Przygotowanie:
Mleko ogrzać do temperatury pokojowej (ok. 25 stopni)-najłatwiej to zrobić wyciągając je z lodówki i zostawiając na kilka godzin. Następnie dodać starter, wymieszać, przykryć wierzch ścierką i odstawić w ciemne, dość ciepłe miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie nasze
mleko zsiada się tak, że jesteśmy w stanie ciąć jego wierzch nożem.

Najlepszy obiad: gotowane
ziemniaki z
koperkiem,
jajko sadzone i
zsiadłe mleko! :)Smacznego!