Wykonanie
Przepis jest tak banalny, że aż śmieszny, ale własnoręcznie wykonane
czekoladki mogą być świetnym dodatkiem do świątecznego prezentu.

100 g
czekolady deserowej (min. 40%
kakao)pół opakowania dowolnej
galaretkico więcej:forma silikonowa do
czekoladek,
lodu, itd.pędzel do smarowaniaPrzygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej,
galaretkę zrobić wg. przepisu na opakowaniu. Płynną
czekoladą smarujemy foremki i wkładamy do lodówki na 5-10 min (do stwardnienia
czekolady). Najlepiej czynność powtórzyć, bo wtedy zmniejsza się ryzyko rozpadu
czekoladki przy wyjmowaniu. Następnie do foremek wysmarowanych
czekoladą wlewamy schłodzoną płynną
galaretkę, zostawiając nieco miejsca na spód
czekoladki, a gdy
galaretka stężeje, wysmarować
czekoladą tworząc
spody, znów schłodzić i wyciągnąć z foremek.

Jedna z wariacji na temat
czekoladek. Generalnie potrzebna jest dowolna
czekolada, pomysł na nadzienie, foremka i trochę czasu i chęci :) Mi z przepisu wyszło 15 sztuk, ale dobrze jest
mieć pod ręką więcej
czekolady, tak na wszelki wypadek.Smacznego!