Wykonanie

Proponujemy Wam bardzo szybką i pyszną przekąskę na kolację, piknik czy ogrodowe przyjęcie. Potrzebujecie tak naprawdę tylko dwóch składników:
ciasta drożdżowego i
pomidorowego sosu.My poszliśmy na skróty i przygotowaliśmy pizzerinki z gotowego ciasta kupionego w hipermarkecie (znajdziecie ja na półkach chłodniczych), Wy możecie oczywiście przygotować ciasto sami. To jednak zdecydowanie wydłuży cały proces przygotowania.Nasze pizzerinki zabraliśmy na piknik. Są łatwe do przetransportowania, wygodne do jedzenia i naprawdę dobrze smakują. Nawet Dziecko nr 1 zwane niejadkiem zajadało się nimi!Potrzebujesz:gotowy płat ciasta do pizzy, np. taki,1/3 szklanki
sosu pomidorowego (z kartonika),1 łyżka
oliwy,
suszone oregano,
sól,
cukier do smakuWykonanie:Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Sos pomidorowy przelej do małego garnuszka. Dodaj
oliwę,
oregano,
sól i
cukier. Podgrzewaj całość około 5 minut. Lekko przestudź. Spód do pizzy rozwiń na blat, posmaruj go przygotowanym sosem. Tak przygotowane ciasto
zwiń w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Następnie pokrój rulon w około 3-4 cm kawałki. Powstałe ślimaczki układaj na blasze zgrabnie je formując. Możesz je na wierzchu posmarować delikatnie pozostałym sosem. Piecz około 15 minut (ciasto powinno być delikatnie zrumienione). Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.




Smacznego!