Wykonanie
Mój pierwszy chlebek:)

Składniki:2 szklanki m ą ki pszennej,3/4 szklanki m ą ki żytnej,1 łyżeczka
cukru,1 łyżeczka
soli,7 g
suszonych drożdży,3 łyżki
otrębów owsianych,50 g roztopionego
masła lub
margaryny,250 ml cieplej
wody,tłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formy.Wykonanie:Obie m ą ki,
cukier, s ó l,
suszone drożdże i
otręby owsiane wymieszać w dużej misce, a następnie wlać do nich
wodę. Wszystko dokładnie wymieszać w misce. Dodać masło/margarynę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut,
potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia (ok 2 godz). Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie
bułką tartą formy (ja miałam 12cmx25cm) tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.
