Wykonanie
Ostatnio z mężem wymyśliliśmy takie oto szaszłyki na grilla:Nie podaję dokładnych ilości - zależy to oczywiście od ilości przewidzianych osóbkilka frankfurterek lub kilka
kabanosów2
papryki np. czerwona i żółta
pomidorki koktajlowe
pieczarki (kapelusze oraz ogonki)opcjonalnie:
sól i pieprz/zioła prowansalskiedługie patyczki do szaszłyków
Papryki myjemy, wydrążamy środki, kroimy na grube paski, a
potem na większe kwadraty.
Pomidorki koktajlowe myjemy i odkładamy do miseczki.
Pieczarki oczyszczamy i obieramy, aby następnie oddzielić kapelusze od ogonków.
Wędliny kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.Tak przygotowane składniki nadziewamy na przemian na szaszłyki. Można oprószyć
solą i
pieprzem, ale niekoniecznie - i takie są pyszne. Poza tym
kabanosy czy frankfurterki są już słone, więc lepiej uważać. My obyliśmy się bez przypraw, a bardzo nam te szaszłyki smakowały. Ja zaś polecam
zioła prowansalskie. Pieczemy na grillu do zrumienienia
wędlin.