Wykonanie
Znowu zmieniła się nazwa bloga.Tamta była za japońska.Teraz będzie bez japońskiego :DPrzepis na
czekoladki zaczerpnęłam stąd:http://kluskowopl.blogspot.com/2012/12/czekoladki-z-nadzieniem-mietowym.htmlJa zrobiłam ponad 20
czekoladek (z tej ilości
czekolady mogłabym zrobić o kilka więcej, ale zabrakło mi foremek, poza tym foremki z misiem Rilakkumą są trochę większe).Składniki (w proporcjach, których użyłam ja)- 2 tabliczki
mlecznej czekolady- 1 tabliczka
białej czekolady- ok. 20-30 ml
śmietanki kremówki 36%- 4-5 gałązek świeżej
mięty- 10 g
masłaPrzygotowanie1. Jedną
mleczną czekoladę rozpuścić (w kąpieli
wodnej, czy np. w mikrofalówce - mi osobiście rozpuszczanie w kąpieli
wodnej często nie wychodzi i rozpuszczam w mikrofalówce - nastawiam na mniej więcej minutę);2. Rozlać roztopioną
czekoladę do silikonowych foremek na
czekoladki i rozprowadzić pędzelkiem po dnie i po bokach;3. Schować do lodówki na ok. 10-15 minut do zastygnięcia;4.
Śmietankę zagotować z gałązkami
mięty i odstawić do ostudzenia i wchłonięcia zapachu i smaku
mięty;5. Rozpuścić
białą czekoladę;6. Wyjąć gałązki
mięty ze
śmietanki i dodać
śmietankę do
białej czekolady, dodać jeszcze
masło i wymieszać;7. Nałożyć powstałe nadzienie do
czekoladek, schować do lodówki na godzinkę lub kilka;8. Rozpuścić drugą
mleczną czekoladę i przykryć
czekoladki;9. Schować do lodówki do zastygnięcia na ok. 10-15 minut albo i więcej10. Wyjąć
czekoladki z foremek i cieszyć się ręcznie wykonanymi
czekoladkami :)