ßßß Cookit - przepis na Imprezowa przystawka, czyli pieczarki faszerowane mozzarellą i boczkiem

Imprezowa przystawka, czyli pieczarki faszerowane mozzarellą i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Faszerowane pieczarki to przystawka, która świetnie się sprawdza na różnego rodzaju przyjęciach ze względu na to, iż możemy je przygotować jeszcze przed przyjściem gości, a potem już tylko zapiec w piekarniku. My dzisiaj proponujemy Wam pieczarki faszerowane serem mozzarella i szczypiorkiem, boczkiem i przewiązane świeżym szczypiorkiem. Zapraszamy do wypróbowania!
Składniki:
-20 pieczarek
-1 kostka mozzarelli
-pęczek świeżego szczypiorku
-5 plasterków boczku wędzonego
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie myjemy wszystkie pieczarki i przy pomocy noża delikatnie wykrajemy nóżkę, pozostawiając sam kapelusz pieczarki.
2. Kroimy mozzarellę w drobną kostkę i siekamy połowę szczypiorku. Mieszamy ze sobą szczypiorek i mozzarellę. Plastry boczku kroimy na kawałki średniej wielkości.
3. Wypełniamy kapelusz pieczarki mozzarellą i kładziemy na to kawałki boczku.
4. Wypełnione pieczarki przewiązujemy szczypiorkiem.
5. Faszerowane pieczarki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Pieczarki mają być miękkie, a boczek chrupiący. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
P.s. Przypominamy nasze przepisy na faszerowane warzywa:
- faszerowanego bakłażana
- faszerowane papryki
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/08/imprezowa-przystawka-czyli-pieczarki.html