Wykonanie
Kompot to typowo polski
napój, który jest znany i lubiany w każdym polskim domu. Można go przyrządzić właściwie ze wszystkich
owoców, nawet tych suszonych. Kompot idealnie przynosi ochłodę w letnie, upalnie dni i jest tradycyjną alternatywą dla chemicznych
napoi, które możemy kupić w sklepach. My przygotowałyśmy kompot z
czereśni i
truskawek z dodatkiem
mięty.
Składniki:- pół kg
czereśni- pół kg
truskawek- 1,5 litra
wody- 10 łyżek
cukru- kilka listków
miętySposób przygotowania:1.
Owoce dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek.2. Nastawiamy
wodę, a gdy sie zagotuje wrzucamy
owoce.3. Czekamy chwilę, aż się zagotują (max 5 minut) i wyłączamy gaz.4. Słodzimy
napój i zostawiamy na godzinę, by nabrał koloru.5. Gdy już się schłodzi i nabierze koloru do smaku wrzucamy liście
mięty. Możemy dodać kostki
lodu.Miłego dnia!