Wykonanie
Roladki to kolejny bardzo prosty w wykonaniu przepis, a jednocześnie efektowny. Jak wiadomo
ciasto francuskie można spożywać z dodatkami na słodko, bądź na słono / ostro. Dziś zachęcam do spróbowania tej drugiej wersji. :-)

Składniki:1 paczka (275 g) gotowego
ciasta francuskiego (w moim przypadku z Lidla - Linessa)15 dag
sera żółtego10 dag
szynki (ja użyłam konserwowej w plastarch)
ketchupsól morskapieprz czarnyLista zakupów.
Ciasto francuskie (bezpośrednio wyjęte z lodówki) smarujemy cienko
ketchupem, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Wędlinę kroimy w paseczki i układamy na całym cieście, następnie posypujemy startym
żółtym serem. Całość zwijamy w jak najciaśniejszy rulon, wg dłuższej krawędzi, zawijamy w papier i wkładamy na ok. 15 min. do zamrażalnika, by ciasto łatwiej dawało się pokroić. Piekarnik nastawiamy na 200ºC.Lekko zmrożone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut - do zarumienienia się ciasta.Można podawać na ciepło lub na zimno.


