Wykonanie
Wpis na ten tort przenoszę z mojego prywatnego bloga. Był on robiony przez moich rodziców na jedne z moich urodzin - masa pracy w niego włożona jest tak naprawdę najlepszym prezentem. Przysmak raczej dla dorosłych ze względu na znajdującą się w nim
kawę i
spirytus... :) Niestety jak już wspomniałam - tym razem jest to coś bardziej pracochłonnego.

Łączny czas przygotowania: ok 2 , 5 godziny.Lista zakupów.CIASTO:1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 szklanka
mąki kartoflanej1 szklanka
cukru2
jajkamasło roślinneMasło należy rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki miksujmy w mikserze - konsystencja masy jest pół-płynna. Do pieczenia placków przydadzą Nam się 2 tortownice o tej samej średnicy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale "od zewnątrz" (co widać na zdjęciu) i nakładamy na nią niewielką ilość ciasta, po czym najlepiej rozprowadzamy równo dużym nożem - gotowe, upieczone placki mają ok. 5 mm grubości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180-190ºC) na ok. 10 minut.KREM:6
jajek1,5 szklanki
cukru0,5 kg
masła roślinnegook. 50 g
kawy rozpuszczalnej150 ml
spirytusuCała zabawa z kremem polega na tym, że
jajka z
cukrem należy ubijać na parze, do takiej masy (cały czas trzymanej na parze) dodajemy
kawę (my użyliśmy Nescafe) - ilość
kawy tak naprawdę zależy od naszego indywidualnego gustu. To wszystko trwa około 15 minut, później należy przygotowaną masą ostudzić. W tym czasie ucieramy
masło. Po ostudzeniu pierwszej masy dodajemy ją porcjami do utartego
masła, na koniec dolewamy
spirytusu (jego ilość również jest sprawą indywidualną).FINALIZACJA:Jak łatwo się pewnie domyśleć należy kłaść po jednym placku, smarować go kremem, przykryć następnym plackiem, posmarować, itd.Sam tort można jeszcze udekorować, np.
suszonymi owocami - w naszym przypadku były to
wiśnie... oraz dodatkowo
płatki czekoladowe widoczne na zdjęciu początkowym...Na koniec życzę powodzenia i smacznego... :)


