Wykonanie
W moim domu pralinki Rafaello zawsze szybko się kończą... zdecydowanie zbyt szybko. Uwielbiam smak
kokosa, w związku z czym musiałam spróbować zrobić coś słodkiego o tym właśnie smaku.
Czekoladka wyglądem przypomina Rafaello, w smaku też jest podobna, jednak co prawda nie identyczna. Mimo to, jest to zdecydowanie mała przyjemność warta wypróbowania.
Przepis na około 10 sztuk.SKŁADNIKI:100 g
białej czekolady3-4 łyżki
mleka (można ewentualnie użyć
kokosowego)10
migdałów (obranych ze skórki)1-2 łyżki
likieru amarettowiórki kokosowe (do obtoczenia)
Czekoladę stopić z
mlekiem, dodać
likier amaretto i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Masa jest gotowa, kiedy da się uformować z niej kulki.Z masy uformować zatem kulki, a następnie je zgniatać, wkładać do środka
migdał (lub połowę
migdała w zależności od pożądanej wielkości praliny) i ponownie formować kulki.Kulki obtaczać w wiórkach
kokosowych i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.