Wykonanie


Po poniedziałkowych wichurach, z róży opadły wszystkie
płatki, więc nic innego mi nie pozostało jaki je pozbierać i zrobić
konfiturę, a że róża jest obłędnie pachnąca,
konfitura wyszła niezwykle aromatyczna. Róża ma już ponad 30 lat sadziła ją jeszcze moja babcia. Babci już nie ma a róża przetrwała, jest bardzo żywotna i cieszy oko od połowy czerwca do listopada.
Konfiturę z róży w moim domu robi się od pokoleń, więc jak najbardziej polecam. Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser.


20 dag
płatków róży50 dag
cukruSok z jednej
cytryny2 szklanki
wodyPłatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone
płatki polać
sokiem z cytryny, (z
sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają kwaskowy smak) Następnie
płatki z
sokiem ugniatać lub ucierać np. w makutrze do momentu aż puści sok w tedy znacznie zmniejszy swoją objętości, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Po tym czasie zagotowujemy
wodę dosypujemy
cukier i gotujemy
syrop. Do
syropu dodajemy nasze
płatki i gotujemy aż wyraźnie zgęstnieje.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. I już możemy się delektować naszą różą

