Wykonanie

Dziś na deser lekka jak puch, chrupiąca
beza, słodka i delikatna
bita śmetana a do tego
maliny i
borówki. Czyli tort
bezowy w roli głównej :):) Ja osobiście uwielbiam takie lekkie, letnie desery. Mam nadzieję, że wy też :)Składniki:
Beza:2
białka8 łyżek
cukru brązowego lub opcjonalnie białegoszczypta
soli1 łyżeczka
soku z cytrynyKrem:1,5 szklanki
śmietany kremówki1/4 szklanki
cukru pudruśmietanfix
owoce:
maliny i
borówkiPrzygotowanie
bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, gdy masa będzie ubita na sztywno, dodajemy stopniowo po jednej łyżce
cukru i dalej miksujemy do wyczerpania
cukru. Na koniec ubijamy całość z 1 łyżeczką
soku z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim okrąg o średnicy 20 cm i wykładamy na niego naszą masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 120°CPrzygotowanie masy:Kiedy
beza jest już gotowa i się studzi. Ubijamy z
cukrem i śmietanfixem
śmietanę kremówkę na sztywno. Gotową masę wykładamy na przestudzoną
bezę i dekorujemy
owocami.Dla miłośników bardzo słodkiego smaku polecam starcie na wierzch
białej czekolady :) Wtedy będzie naprawdę słodko :)Smacznego :)
