Wykonanie
Gryka pospolita jest jednoroczną rośliną uprawną zaliczaną do rodziny rdestowatych.Jest bogatym źródłem :sacharydów,
białek o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym,tłuszczów,witaminskładników mineralnych.Na uwagę zasługuje znaczna zawartość błonnika pokarmowego o zróżnicowanym składzie frakcyjnym oraz innych związków biologicznie aktywnych , których poziom zależy od gatunku, odmiany, części anatomicznej gryki, a także warunków środowiska,w których jest uprawiana. Ze względu na zawartość substancji biologicznie aktywnych,a szczególnie rutyny(to jest ta substancja, która polepsza nasza odporność i zawarta jest w popularnym Rutinoscorbin;) i innych flawonoidów, gryka uważana jest za roślinę o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Do pozyskiwania rutyny wykorzystuje się części nadziemne rośliny w fazie kwitnienia. Oprócz rutyny gryka jest bogatym źródłem wielu związków charakteryzujących się działaniem przeciwutleniającym, takich jak: tokoferole, kwercetyna, kemferol oraz kwasy fenolowe. Związki te wraz ze sterolami roślinnymi zasługują na uwagę ze względu na możliwość zastosowania ich do produkcji biożywności. Rozwój chorób dietozależnych, takich jak: cukrzyca, choroby wieńcowe, choroby nowotworowe, otyłość, miażdżyca coraz częściej skłania producentów żywności do wzbogacania produktów spożywczych w związki o działaniu prozdrowotnym. Sugeruje się, że zwiększone spożywanie produktów gryczanych może ograniczać rozwój choroby wieńcowej. Badania na zwierzętach wykazały możliwość wykorzystania gryki w celu złagodzenia dolegliwości związanych z kamicą żółciową, co wiązane jest z właściwym stosunkiem aminokwasów.Gryka jest wykorzystywana w profilaktyce :chorób nowotworowych,leczeniu stanów zapalnych,chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze, kruchość naczyń włosowatych oraz miażdżyca.Zapobiega również powstawaniu nowotworów piersi poprzez zmniejszanie poziomu estradiolu w surowicy
krwi.Substancje zawarte w gryce :wzmacniają naczynia krwionośne,obniżają ciśnienie
krwiutrzymują w niej niski poziom
cukru.Ze względu na obecność substancji prozdrowotnych w gryce, coraz częściej jest ona wykorzystywana w przemyśle spożywczym, głównie do produkcji
płatków oraz jako dodatek wraz z
ryżem i
kukurydzą do produkcji
pieczywa. Coraz bardziej popularna jest również
mąka gryczana, która łatwo komponuje się z innym składnikami ciast i potraw.
Mąka gryczana nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana w diecie osób chorujących na celiakię. We Włoszech bardzo popularne są naleśniki przygotowywane z
mąki gryczanej.