ßßß Cookit - przepis na Strefa Zdrowia #3: Gryka

Strefa Zdrowia #3: Gryka

Składniki

Wykonanie

Gryka pospolita jest jednoroczną rośliną uprawną zaliczaną do rodziny rdestowatych.
Jest bogatym źródłem :
sacharydów,
białek o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym,
tłuszczów,
witamin
składników mineralnych.
Na uwagę zasługuje znaczna zawartość błonnika pokarmowego o zróżnicowanym składzie frakcyjnym oraz innych związków biologicznie aktywnych , których poziom zależy od gatunku, odmiany, części anatomicznej gryki, a także warunków środowiska,w których jest uprawiana. Ze względu na zawartość substancji biologicznie aktywnych,a szczególnie rutyny(to jest ta substancja, która polepsza nasza odporność i zawarta jest w popularnym Rutinoscorbin;) i innych flawonoidów, gryka uważana jest za roślinę o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Do pozyskiwania rutyny wykorzystuje się części nadziemne rośliny w fazie kwitnienia. Oprócz rutyny gryka jest bogatym źródłem wielu związków charakteryzujących się działaniem przeciwutleniającym, takich jak: tokoferole, kwercetyna, kemferol oraz kwasy fenolowe. Związki te wraz ze sterolami roślinnymi zasługują na uwagę ze względu na możliwość zastosowania ich do produkcji biożywności. Rozwój chorób dietozależnych, takich jak: cukrzyca, choroby wieńcowe, choroby nowotworowe, otyłość, miażdżyca coraz częściej skłania producentów żywności do wzbogacania produktów spożywczych w związki o działaniu prozdrowotnym. Sugeruje się, że zwiększone spożywanie produktów gryczanych może ograniczać rozwój choroby wieńcowej. Badania na zwierzętach wykazały możliwość wykorzystania gryki w celu złagodzenia dolegliwości związanych z kamicą żółciową, co wiązane jest z właściwym stosunkiem aminokwasów.
Gryka jest wykorzystywana w profilaktyce :
chorób nowotworowych,
leczeniu stanów zapalnych,
chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze, kruchość naczyń włosowatych oraz miażdżyca.
Zapobiega również powstawaniu nowotworów piersi poprzez zmniejszanie poziomu estradiolu w surowicy krwi.
Substancje zawarte w gryce :
wzmacniają naczynia krwionośne,
obniżają ciśnienie krwi
utrzymują w niej niski poziom cukru.
Ze względu na obecność substancji prozdrowotnych w gryce, coraz częściej jest ona wykorzystywana w przemyśle spożywczym, głównie do produkcji płatków oraz jako dodatek wraz z ryżem i kukurydzą do produkcji pieczywa. Coraz bardziej popularna jest również mąka gryczana, która łatwo komponuje się z innym składnikami ciast i potraw. Mąka gryczana nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana w diecie osób chorujących na celiakię. We Włoszech bardzo popularne są naleśniki przygotowywane z mąki gryczanej.
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2014/01/strefa-zdrowia-3-gryka.html