ßßß Cookit - przepis na Korzenna zupa wiśniowa

Korzenna zupa wiśniowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona zupy wiśniowej. Niby taki prosty przepis, a można stworzyć wiele ciekawych wariacji. Tym razem przedstawiam wersję deserową, bo z kisielem i z dodatkiem przypraw korzennych.
Składniki:
500 g drylowanych wiśni
1,5 l wody
2 łyżki kiślu w proszku o smaku wiśniowym
kilka łyżek cukru (wg uznania)
5 goździków
szczypta cynamonu
makaron „ryżowy” lub jakikolwiek inny drobny
Wiśnie zasypać cukrem, odstawić, żeby puściły sok. Następnie zalać wodą, dodać przyprawy i gotować, aż zaczną mięknąć. Wtedy zdjąć z ognia, częściowo zmiksować blenderem (nie robić wiśniowej papki, tylko zmiksować mniej więcej pół na pół, żeby zostało trochę większych cząstek). Wsypać kisiel i dokładnie wymieszać, uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Pogotować jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia. Makaron ugotować bez soli, wg. przepisu na opakowaniu. Podawać zupę z makaronem na ciepło lub na zimno, smakuje równie dobrze.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/08/korzenna-zupa-wisniowa.html