Wykonanie

Kolejna odsłona zupy wiśniowej. Niby taki prosty przepis, a można stworzyć wiele ciekawych wariacji. Tym razem przedstawiam wersję deserową, bo z
kisielem i z dodatkiem przypraw korzennych.Składniki:500 g drylowanych
wiśni1,5 l
wody2 łyżki kiślu w proszku o smaku
wiśniowymkilka łyżek
cukru (wg uznania)5
goździkówszczypta
cynamonumakaron „ryżowy” lub jakikolwiek inny drobny
Wiśnie zasypać
cukrem, odstawić, żeby puściły sok. Następnie zalać
wodą, dodać
przyprawy i gotować, aż zaczną mięknąć. Wtedy zdjąć z ognia, częściowo zmiksować blenderem (nie robić wiśniowej papki, tylko zmiksować mniej więcej pół na pół, żeby zostało trochę większych cząstek). Wsypać
kisiel i dokładnie wymieszać, uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Pogotować jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia.
Makaron ugotować bez
soli, wg. przepisu na opakowaniu. Podawać zupę z
makaronem na ciepło lub na zimno, smakuje równie dobrze.

Ewka