ßßß
Przygotowań świątecznych ciąg dalszych. Oprócz ciast i pierniczków znalazł się czas na inne drobne słodkości. Tym razem przedstawiam przepis na śnieżne kule, bardzo smaczne i świąteczne ciasteczka. Smak migdałów i pomarańczy jest lekko wyczuwalny, dlatego też nie trzeba być wielkim fanem tych smaków. Bardzo szybko się je przygotowuje i równie szybko piecze. Naprawdę polecam.Przepis pochodzi z tej strony, wprowadziłam trochę zmian. Wyszło 40 ciasteczek.Składniki:250 g miękkiego masła (u mnie margaryna)110 g mielonych migdałów375 g mąki pszennej100 g cukru pudru50 g kandyzowanej skórki pomarańczowejskórka starta z jednej pomarańczycukier puder pół na pół z glukozą - do obtoczeniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę (ja to zrobiłam drewnianą łyżką). Brać porcje ciasta i zlepiać kulki trochę większe od orzecha włoskiego, układać na natłuszczonej blaszce. Piec 12 - 15 min, do zezłocenia. Lekko przestudzić i obtoczyć w mieszance cukru pudru i glukozy.
Przepis bierze udział w akcji:Ewka