Wykonanie
Smaczna i rozgrzewająca zupa na jesienne, deszczowe dni. Nie wygląda zbyt apetycznie, ale za to nadrabia smakiem. Zdecydowania dla osób, których nie odrzuca
czosnek. Mimo, iż jest pieczony i nie ma swojego zwyczajnego smaku to i tak jest wyczuwalny. Porcja na 4 osoby.Składniki:600 g surowych
ziemniaków (3 duże i 1 średni)1 l
wywaru (u mnie rosół)4 ząbki
czosnkugrzanki
pieprz,
sólZiemniaki pokroić na drobne cząstki i wrzucić do gotującego
wywaru. Podgotować chwilę, aż zaczną trochę mięknąć. Wyłowić, ułożyć wraz z
czosnkiem na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Ustawić opcję dodatkowego nagrzewanie od góry. Przypiec warzywa aż zaczną brązowieć, poczym wrzucić wszystko do
wywaru. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5-10 minut. Na koniec zmiksować wszystko np. blenderem. Można doprawić do smaku, ja tego nie robiłam, ponieważ rosół był wystarczająco doprawiony. Podawać z grzankami.
Ewka