ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku

Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku

nazwa

Wykonanie

Smaczna i rozgrzewająca zupa na jesienne, deszczowe dni. Nie wygląda zbyt apetycznie, ale za to nadrabia smakiem. Zdecydowania dla osób, których nie odrzuca czosnek. Mimo, iż jest pieczony i nie ma swojego zwyczajnego smaku to i tak jest wyczuwalny. Porcja na 4 osoby.
Składniki:
600 g surowych ziemniaków (3 duże i 1 średni)
1 l wywaru (u mnie rosół)
4 ząbki czosnku
grzanki
pieprz, sól
Ziemniaki pokroić na drobne cząstki i wrzucić do gotującego wywaru. Podgotować chwilę, aż zaczną trochę mięknąć. Wyłowić, ułożyć wraz z czosnkiem na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Ustawić opcję dodatkowego nagrzewanie od góry. Przypiec warzywa aż zaczną brązowieć, poczym wrzucić wszystko do wywaru. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5-10 minut. Na koniec zmiksować wszystko np. blenderem. Można doprawić do smaku, ja tego nie robiłam, ponieważ rosół był wystarczająco doprawiony. Podawać z grzankami.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/11/zupa-z-pieczonych-siemniakow-i-czosnku.html