ßßß
Zdrowe i oryginalne w swym smaku. Początkowo byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego ciasta.Jednak co przyzwyczajenie do tradycyjnych ciast, to przyzwyczajenie... ale moja chęć odkrywania była chyba silniejsza.Ostatecznie ciasto bardzo mi zasmakowało, a córeczka nie mogła wręcz się powstrzymać od ugryzienia kolejnego kawałeczka:))
SKŁADNIKI:175 g cukru3 jaka100 g masła200 g zmielonych migdałówok 1 kg ziemniakówcukier puder
Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać cukier, dodać żółtka i zmiksować dodając kawałki masła. Ziemniaki zmielić i dodać do masy wraz z migdałami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty i wymieszać. Blachę wysmarować masłem i wlać masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1,5 h aż patyczek będzie całkowicie suchy. Pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.