ßßß Cookit - przepis na Polędwica z dzika gotowana z kapustą kiszoną

Polędwica z dzika gotowana z kapustą kiszoną

nazwa

Wykonanie

W ostatni weekend razem z Tatą pastwiliśmy się w kuchni n ad dziczyzną. Polędwica z dzika, po wyjęciu z piekarnika, okazała się lekko niedopieczona. W lodówce mieliśmy do wykorzystania kapustę kiszoną i z aimprowizowaliśmy. Wyszło całkiem nieźle! Mięso okazało się być kruche i soczyste.
*
Ciekawe danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na świąteczne spotkanie z rodziną czy znajomymi.
Do przygotowania dania potrzebujemy:
- ok 1 kg polędwicy wieprzowej (ja wykorzystałam polędwicę z dzika)
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 cebulę
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodać mięso pokrojone w kawałki (plastry), podsmażyć i przyprawić odrobiną pieprzu. Wrzucić kapustę, dolać pół szklanki wody i gotować do miękkości ok 40 minut.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2014/12/poledwica-z-dzika-gotowana-z-kapusta.html