ßßß
Bardzo lubię mięso z indyka. Nie wyobrażam sobie np. rosołu bez dodatku kawałka indyka. Tym razem na jednym z obserwowanych blogów (stolik w kropki !) pojawił się przepis na udziec indyka w chrzanie . Początkowo chciałem spożytkować ten przepis jako mięso na obiad, ale ostatecznie wybrałem opcję jako domowa wędlina, bo dość już mam kupnych, tak samo smakujących wędlin ze sklepów. W oryginalnym przepisie autorka proponuje, aby nie solić mięsa, bo chrzan sam w sobie nadaje mu smak, ja jednak troszeczkę posoliłem indyka i było pysznie.
Składniki:- 0,5 kg udziec z indyka- 80 g chrzanu tartego- 5 łyżek majeranku- 5 łyżeczek oliwy z oliwek- szczypta soliPrzygotowanie:1. Mięso myjemy, osuszamy, solimy.2. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy chrzan z majerankiem i oliwą.3. Nacieramy marynatą udziec i wkładamy na kilka godzin do lodówki.4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego naszego indyka.5. Pieczemy całość przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie mamy pyszną domową wędlinę gotową.Tak jak pisałem na początku, można użyć tego przepisu jako pomysł na obiad, bądź jako domową wędlinę, bo ze świeżym pieczywem i masełkiem smakuje rewelacyjnie!S M A C Z N E G O ! ! !