Wykonanie

Bardzo lubię
mięso z indyka. Nie wyobrażam sobie np. rosołu bez dodatku kawałka
indyka. Tym razem na jednym z obserwowanych blogów (stolik w kropki !) pojawił się przepis na
udziec indyka w chrzanie . Początkowo chciałem spożytkować ten przepis jako
mięso na obiad, ale ostatecznie wybrałem opcję jako domowa
wędlina, bo dość już mam kupnych, tak samo smakujących
wędlin ze sklepów. W oryginalnym przepisie autorka proponuje, aby nie solić
mięsa, bo
chrzan sam w sobie nadaje mu smak, ja jednak troszeczkę posoliłem
indyka i było pysznie.

Składniki:- 0,5 kg
udziec z
indyka- 80 g
chrzanu tartego- 5 łyżek
majeranku- 5 łyżeczek
oliwy z oliwek- szczypta
soliPrzygotowanie:1.
Mięso myjemy, osuszamy, solimy.2. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy
chrzan z
majerankiem i
oliwą.3. Nacieramy marynatą
udziec i wkładamy na kilka godzin do lodówki.4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego naszego
indyka.5. Pieczemy całość przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie mamy pyszną domową
wędlinę gotową.Tak jak pisałem na początku, można użyć tego przepisu jako pomysł na obiad, bądź jako domową
wędlinę, bo ze świeżym
pieczywem i
masełkiem smakuje rewelacyjnie!S M A C Z N E G O ! ! !
