Wykonanie
Jeszce jeden szybki wpis, mało skomplikowany przepis, może Wam się przyda na nadchodzące Walentynki. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z domowymi pralinkami i
truflami, to bardzo fajna zabaw, i wielka radość dla obdarowywanych. Dziś dla Was marcepanowe
trufle z
żurawiną w gorzkiej
czekoladzie.Masę marcepanowa (uproszczoną ) możecie przygotować w domu lub skorzystać z gotowej jednak ta ma zdecydowanie mniejszą zawartość
Migdów tak że polecam ta
home made.Masa marcepanowa(wersja uproszczona)200 gr obranych
migdałów1 łyża
miodu1 szklanka
cukru pudruew kilka kropi aromatu miałowegododatkowo
suszona żurawina150 g
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki umieszczamy w malakserze (food procesorze) i za pomaca noży miksujemy na maksymalnych obrotach do momenty aż powstanie nam zwarta kula masy marcepanowejMasę owijamy folią i wkładamy na ok 30 min do lodówki.Po tym czasie marcepan wyjmujemy i odrywając po kawałku masy formujemy równe kuleczki w środek każdej wkładamy
suszoną żurawinę. Gotowe
trufle wkładamy na ok 30 min do zamrażalnika.Na parze roztapiamy 150 gram
gorzkiej czekolady i do jeszcze ciepłej wkładamy lekko zmrożone
trufle (powoduje to ze
czekolada będzie błyskawicznie zastygać ) Odstawimy do całkowitego stężenia. Smacznego!