ßßß Cookit - przepis na Konfitura rabarbarowo-truskawkowa z nutką chilli

Konfitura rabarbarowo-truskawkowa z nutką chilli

nazwa

Wykonanie

Skromniutko, bo tylko pięć małych słoiczków, ale zawsze to coś na dobry początek. Nadal czekam , aż truskawki osiągną przyzwoitą cenę. Ale jako,że raczej należę do niecierpliwych to efektem tego jest pyszna konfitura truskawkowo rabarbarowa z nutką chili. Wszystkie moje przetwory są przygotowywane tylko na bazie cukru, nie używam, żel fixów i innych wynalazków. Prawdziwe konfitury wymagają trochę czasu i smażenia, a cukier jest wspaniałym naturalnym konserwantem. Nie bójcie się go używać , i nie zastępujcie go reklamowanymi fixami. Dodam też, ze moich przetworów nie pasteryzuję, przygotowane z odpowiedniej ilości cukru i zamknięte na gorąco w wyparzonych słoikach zachowują smak i aromat na bardzo długo.Dowodem na to,że konfitury w moim wykonaniu przypominają smak dzieciństwa jest mój M , który stwierdził że smakują jak babcine ;-)
0,5 kg truskawek
0,5 kg rabarbaru
1 kg cukru
odrobina posiekanej świeżej papryczki chili
Rabarbar obieramy kroimy w dość grube plastry. truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek.Owoce wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem, Odstawiamy do momentu aż zaczną puszczać sok. Stawiamy na malutkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania ściągamy powstałą na wierzchu pianę. Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka , nie za pomocą łyżki tylko kolistymi ruchami, trzymając za rączki garnka. Gotujemy ok 20 min. Odstawiamy do wystygnięcia ( najlepiej na całą noc) następnego dnia ponownie zagotowujemy na ok 10 min i ponownie odstawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy jeszcze raz na sam koniec dodajemy chili. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/05/konfitura-rabarbarowo-truskawkowa-z.html