Wykonanie
Skromniutko, bo tylko pięć małych słoiczków, ale zawsze to coś na dobry początek. Nadal czekam , aż
truskawki osiągną przyzwoitą cenę. Ale jako,że raczej należę do niecierpliwych to efektem tego jest pyszna
konfitura truskawkowo rabarbarowa z nutką
chili. Wszystkie moje
przetwory są przygotowywane tylko na bazie
cukru, nie używam, żel
fixów i innych wynalazków. Prawdziwe
konfitury wymagają trochę czasu i smażenia, a
cukier jest wspaniałym naturalnym konserwantem. Nie bójcie się go używać , i nie zastępujcie go reklamowanymi
fixami. Dodam też, ze moich
przetworów nie pasteryzuję, przygotowane z odpowiedniej ilości
cukru i zamknięte na gorąco w wyparzonych słoikach zachowują smak i aromat na bardzo długo.Dowodem na to,że
konfitury w moim wykonaniu przypominają smak dzieciństwa jest mój M , który stwierdził że smakują jak babcine ;-)0,5 kg
truskawek0,5 kg
rabarbaru1 kg
cukruodrobina posiekanej świeżej
papryczki chiliRabarbar obieramy kroimy w dość grube plastry.
truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek.
Owoce wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy
cukrem, Odstawiamy do momentu aż zaczną puszczać sok. Stawiamy na malutkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania ściągamy powstałą na wierzchu pianę. Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka , nie za pomocą łyżki tylko kolistymi ruchami, trzymając za rączki garnka. Gotujemy ok 20 min. Odstawiamy do wystygnięcia ( najlepiej na całą noc) następnego dnia ponownie zagotowujemy na ok 10 min i ponownie odstawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy jeszcze raz na sam koniec dodajemy
chili. Gorącą
konfiturę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.