ßßß
Składniki na golden syrup:100g cukru25ml wody0,5kg cukru300ml wrzącej wody2 łyżki soku z cytrynyZagotować 100g cukru i 25ml wody. Cukier powinien się skarmelizować i nabrać ciemnozłotego koloru. Nie można go przypalić, ponieważ nabierze gorzkiego smaku. Następnie do skarmelizowanego cukru dodajemy wrzącą wodę i tu ostrożnie, bo mieszanka jest lekko wybuchowa!!! Teraz już należy dodać cukier i sok z cytryny. Trzeba dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 40-50 minut i wtedy unikać mieszania. Syrop lekko zgęstnieje, ale jeżeli uważacie, że po ostudzeniu jest zbyt rzadki, to można go jezcze trochę pogotować. Natomiast jeżeli jest za gęsty trzeba dolać troszkę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu przelać syrop do słoiczków (powinny wyjść ok. 2 słoiczki) i przechowywać w kuchennej szafce
Do kawy dodać wedle upodobańWskazówka: jeżeli chcecie osiągnąć warstwy w kawie (bez zwględu na to czy kawa robiona jest przez nas czy przez ekspres), mleko musi być zimne, prosto z lodówki!Brak powiązanych notek.