Wykonanie
Jednym z najważniejszych ciast na wielkanocnym
stole jest baba piaskowa, przez niektórych uważana wręcz za najlepsze polskie ciasto. Babka jest
ciastem, które w
sumie dość łatwo się przyrządza, chociaż wyrobienie klasycznej babki piaskowej może trochę potrwać. Klasyczny przepis na ciasto babkowe jest banalnie prosty. Wystarczą
jajka (w dużej ilości),
mąka,
masło i
cukier. Niektórzy jeszcze dodają trochę
olejku zapachowego.
Ciasta gotowe, kupione w hipermarkecie, mają niewiele wspólnego z podstawowym przepisem. Poza
mąką można czasami nie uświadczyć innych naturalnych składników. Pasteryzowana masa jajeczna zamiast
jajek, utwardzone
tłuszcze roślinne zastępują zdrowe masełko,
cukier zostaje zamieniony na niezwykle szkodliwy
syrop glukozowo-fruktozowy. Całość bywa doprawiona emulgatorami oraz fosforanem diskrobiowym. I tak na naszych stołach ląduje babka chemiczna, a nie piaskowa.Jeżeli więc komuś zależy na tym, aby rzeczywiście najlepsze polskie ciasto zaserwować domownikom, to niech nie szuka wymówek, że czasu brak lub chęci. A kiedy naprawdę najważniejsze jest, jak zrobić szybko ciasto, to po pierwsze trzeba wybrać odpowiedni przepis, po drugie wykorzystać wszystkie przyspieszacze (np. miksery), a po trzecie można zaprosić do wspólnego przygotowania ciasta
męża lub dzieci.