ßßß
Ciasta gotowe, kupione w hipermarkecie, mają niewiele wspólnego z podstawowym przepisem. Poza mąką można czasami nie uświadczyć innych naturalnych składników. Pasteryzowana masa jajeczna zamiast jajek, utwardzone tłuszcze roślinne zastępują zdrowe masełko, cukier zostaje zamieniony na niezwykle szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy. Całość bywa doprawiona emulgatorami oraz fosforanem diskrobiowym. I tak na naszych stołach ląduje babka chemiczna, a nie piaskowa.Jeżeli więc komuś zależy na tym, aby rzeczywiście najlepsze polskie ciasto zaserwować domownikom, to niech nie szuka wymówek, że czasu brak lub chęci. A kiedy naprawdę najważniejsze jest, jak zrobić szybko ciasto, to po pierwsze trzeba wybrać odpowiedni przepis, po drugie wykorzystać wszystkie przyspieszacze (np. miksery), a po trzecie można zaprosić do wspólnego przygotowania ciasta męża lub dzieci.