Wykonanie
Od kiedy usłyszałam jak zdrowe jest
awokado, dodaję je do wszystkiegoW sałatkach już było, w koktajlach już było, na ciepło już było… przyszedł czas na deser.Pomijając fakt, że zawarty w
awokado kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu ja koncentruję się na cudotwórczym wpływie zawartej w
awokado zeaksantyny i luteiny na wzrok. Marzy mi się uwodzicielskie spojrzenie… no cóż jeśli nawet moje spojrzenie nie stanie się od razu powłóczyste i dostatecznie uwodzicielskie to ostrość widzenia też mnie zadowoli – w dzisiejszym świecie czasem trudno odróżnić księcia od wstrętnego ropucha.

Polecam, deser pyszny chociaż kolor nieciekawy. Niestety i
awokado i
banany mają dużą łatwość zmieniania barwy i parę kropel
soku z cytryny tego nie zmieni.

Składniki:
banany dojrzałe – 6 szt,
awokado – 1 szt,
sok z cytryny – 1/2 łyżeczki,
śmietana kremówka – 1/2 l,
żelatyna – 3 łyżeczki,
czekolada gorzka – 50 g.Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzącej
wody.
Banany zmiksować z
awokado na gładką masę. Skropić
sokiem z cytryny. Ubić
śmietanę. Wymieszać razem masę
bananową,
śmietanę i schłodzoną
żelatynę. Rozlać do miseczek i odstawić do lodówki aby deser stężał. Przed podaniem polewać
gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli
wodnej. Smacznego.