Wykonanie
MIÓDWytwarzają go pszczoły z
nektaru kwiatowego lub ze spadzi.
Nektar jest
sokiem roślinnym wydzielanym przez kwiat, zaś spadź- słodką, gęstą cieczą występującą w postaci kropel na liściach drzew.
Miody nektarowe mogą być jedno- lub wielokwiatowe. Nazwa
miodu jednokwiatowego pochodzi od nazwy rośliny, z której pszczoły zebrały
nektar.
Miody wielokwiatowe pochodzą z
nektaru zbieranego z kwiatów roślin łąkowych i leśnych.
Miód znany jest od kilku tysięcy lat jako produkt spożywczy i leczniczy. Na długo przed wyprodukowaniem
cukru używany był do słodzenia, dodawany do wypieków, wykorzystywany do wyrobu
słodyczy. Wytwarza się z niego
napoje, w tym
miody pitne. Świeży
miód ma konsystencję
syropu, zapach zależy od rodzaju kwiatów, z jakich pszczoły zebrały
nektar. Mdły smak i zapach mogą wskazywać na zafałszowanie
cukrem lub
syropem ziemniaczanym.1.
MIÓD LIPOWY - złotożółty, lekko gorzkawy o aromatycznym zapachu. Pochodzi z
nektaru kwiatów lipy. Zaliczany do najlepszych
polskich miodów.2.
MIÓD SPADZIOWY - ma barwę ciemnooliwkową i żywiczny zapach. Mało słodki, łagodny w smaku. Zawiera więcej glukozy, dekstryn i
soli mineralnych niż
miody nektarowe.3.
MIÓD GRYCZANY - ciemny, brązowy, wytwarzany z
nektaru kwiatów gryki. Ma silny aromat i korzenny smak. Używany do wypieków, zwłaszcza pierników, i do
przetworów.4.
MIÓD AKACJOWY - popularny
miód, wytwarzany z
nektaru zabranego z kwiatów akacji, białej i żółtej. Ma słomkowożółtą barwę, łagodny zapach i mało słodki smak.5.
MIÓD WIELOKWIATOWY - jasny, żółtawy, łagodny w smaku i zapachu. Jest wyżej ceniony od
miodów jednokwiatowych.