Wykonanie
hmmm patrząc na moje posty można wywnioskować jedno- lubię spaghetti,
makarony pod każdą postacią :) i faktycznie tak jest. Dzisiaj kolejna propozycja "makaronowa".Spaghetti Carbonara- ponoć orginalne włoskie jest z
boczkiem i
jajkiem. Tak mi powiedział pewien Włoch, ale mi bardziej odpowiada w wersji ze
śmietanką i taki przepis dzisiaj podam. Zapraszam!Składniki:

300g
makaronu spaghetti400g
boczku, wędzonego2
jajka150ml
śmietanki 18%sólpieprzPrzygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy w małą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż się delikatnie zrumieni.
Jajka rozbełtaj dopraw
pieprzem,dodaj około 50ml
śmietanki i całość wymieszj.Ugotowany
makaron odcedź, włóż ponownie do garnka w którym się gotował. Do
makaronu dodaj usmażony
boczek i
jajka ze
śmietanką. Wstaw na mały ogień, dodaj resztę
śmietanki (100ml) i gotuj ciągle mieszając aż całość zgęstnieje. Smacznego :)*Chcąc uzyskać orginalną wersję należy tylko pominąć dodatek
śmietanki