ßßß

Domowa frużelina lub jak kto woli marmolada na szybko.Świetnie sprawdza się do ciast,gofrów,naleśników lub jako samodzielny ,,podjadacz,, gdy poziom cukru w organizmie spada.Zaletę ma jeszcze tą ,że można ją zrobić nawet z mrożonych owoców . Ja przygotowałam dwie wersje. Brzoskwiniowa i z czarnej porzeczki,z tym,że ta druga ma w sobie ,,parę procent,,gdyż wykorzystałam porzeczkę z nastawionej nalewki. Smak,bomba dla dorosłych. Przepis zaczerpnięty z bloga ,,Moje wypieki,, za co dziękuję.250 gram dowolnych owoców lekko rozdrobnionych3 łyżki cukrułyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszana w łyżeczce wodyłyżeczka żelatyny rozmieszana w łyżce wody ( wrzątku)łyżka soku z cytrynyOwoce wymieszać z cukrem i zagotować do jego rozpuszczenia.Zagęścić mąką. Zestawić z ognia,dodać żelatynę ,rozmieszać do rozpuszczenia. Na koniec zakwasić sokiem z cytryny. GotoweMOJE RADYnie należy zbyt rozdrabiać owoców, nie chodzi nam wszak o malmoladęmożna regulować ilość mąki,mieszanina ma mieć konsystencję żelu nie zbitego kiśludodatek żelatyny też można pominąć,kwestia gustu w celu dłuższego przechowywania należy frużelinę zapasteryzowaćdoskonały dodatek do naleśników,gofrów,dekoracji ciasta