Wykonanie
Ostatnio bardzo często robię
dżemy z nasionami chia, są po prostu obłędne, a do tego można je zrobić bez
cukru, a nawet bez gotowania. Smakują tak wyśmienicie, że mogłabym od razu zjeść cały słoik :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego
dżemu to koniecznie wypróbujcie:)Zapraszam również do wypróbowania wersji truskawkowej przepis tutaj :)

Składniki :- 2 szklanki
jagód- 3-4 łyżki nasion chia- opcjonalnie 2 łyżki
mioduPrzygotowanie :Lekko zblendować
jagody, gotować przez chwilę na małym gazie dodać nasiona chia ,
miód i mieszać, aż zgęstnieje, jeśli
jagody mają dużo soku można dodać więcej nasion chia, wyłożyć do słoika i pozostawić do ostygnięcia ( w słoiku
dżem jeszcze zgęstnieje) przechowywać w lodówce od 3-5 dni :)Jeżeli chcecie zrobić wersję bez gotowania to należy użyć dwa lub nawet trzy
razy więcej nasion i zostawić
dżem na noc do zgęstnienia:)
