Wykonanie
Wiosna to czas wprowadzania zmian i walki o piękną plażową sylwetkę. Mimo dużej motywacji, dla niektórych, rozstanie z niezdrowymi nawykami może okazać się jednak bardzo trudnym procesem. Jak przez niego przebrnąć? Z pomocą
słodyczy, ale tych bogatych zdrowe tłuszcze, witaminy i naturalne składniki.
Przepis na nutellę pojawia się u mnie już drugi raz. Pierwsza wersja (KLIK) to bardzo dokładne odwzorowanie produktu pod względem smaku i składu, ale z mniejszą wartością kaloryczną i bez zbędnych dodatków. Wersja dzisiejsza zawiera jeszcze mniej kalorii i choć nie jest tak podobna do oryginału to zachęca doskonałym składem i ciekawym smakiem.
O właściwościach
awokado wspominałam przy okazji pasty z jego dodatkiem (KLIK). Ten nietypowy
owoc to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy i wielu witamin. Połączenie tego zielonego smakołyku z
bananem,
kakao i
orzechami może wydawać się co najmniej
dziwne, bo na pierwszy rzut oka składniki raczej się ze sobą nie zgrywają. Całe szczęście to tylko pozory, a całość jest naprawdę pyszna i mocno czekoladowa. Dodatkowo jest to bardzo odchudzona wersja, czyli prawdziwy raj dla wszystkich łakomczuchów.
Tak przygotowany krem to doskonały dodatek do
wafli ryżowych GoodFood. Nowy produkt firmy to dla mnie
absolutny hit!
Wafle są niskokaloryczne (jeden wafelek to tylko 19kcal!), bezglutenowe i bogate w błonnik . Kolejną zaletą jest małe i poręczne opakowanie oraz duża dostępność . Fakt, że są "extra cienkie" sprawia, iż idealnie nadają się do tworzenia lekkich przekąsek. Podobnie jak kukurydziane, przeszły test pozytywnie i z pewnością jeszcze nie raz po nie sięgnę.A jeśli macie już pełen zestaw składników do dzisiejszej przekąski, to nie pozostaje nic innego, jak udać się do kuchni. Z podanej ilości składników otrzymacie prawie 300g kremu. Wartości odżywcze dla 100g to około 202kcal w tym 4,1g
białka, 14,6g tłuszczu, 18,1g węglowodanów oraz 3,5g błonnika .
SKŁADNIKI:150g mocno dojrzałego
banana- po obraniu ze skórki80g
awokado45g
orzechów laskowych10g
kakaoPRZYGOTOWANIE:
Orzechy laskowe bardzo drobno posiekać w blenderze z misą lub w robocie kuchennymDodać pokrojonego
banana,
awokado i miksować do uzyskania jednolitej konsystencjiDodać
kakao i ponownie dokładnie wymieszaćPrzełożyć krem do słoiczka i przechowywać w lodówceSmacznego!www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog