ßßß Cookit - przepis na Fit nutella po raz drugi i pomysł na zdrową przekąskę z GoodFood

Fit nutella po raz drugi i pomysł na zdrową przekąskę z GoodFood

nazwa

Wykonanie

Wiosna to czas wprowadzania zmian i walki o piękną plażową sylwetkę. Mimo dużej motywacji, dla niektórych, rozstanie z niezdrowymi nawykami może okazać się jednak bardzo trudnym procesem. Jak przez niego przebrnąć? Z pomocą słodyczy, ale tych bogatych zdrowe tłuszcze, witaminy i naturalne składniki.
Przepis na nutellę pojawia się u mnie już drugi raz. Pierwsza wersja (KLIK) to bardzo dokładne odwzorowanie produktu pod względem smaku i składu, ale z mniejszą wartością kaloryczną i bez zbędnych dodatków. Wersja dzisiejsza zawiera jeszcze mniej kalorii i choć nie jest tak podobna do oryginału to zachęca doskonałym składem i ciekawym smakiem.
O właściwościach awokado wspominałam przy okazji pasty z jego dodatkiem (KLIK). Ten nietypowy owoc to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy i wielu witamin. Połączenie tego zielonego smakołyku z bananem, kakao i orzechami może wydawać się co najmniej dziwne, bo na pierwszy rzut oka składniki raczej się ze sobą nie zgrywają. Całe szczęście to tylko pozory, a całość jest naprawdę pyszna i mocno czekoladowa. Dodatkowo jest to bardzo odchudzona wersja, czyli prawdziwy raj dla wszystkich łakomczuchów.
Tak przygotowany krem to doskonały dodatek do wafli ryżowych GoodFood. Nowy produkt firmy to dla mnie absolutny hit! Wafle są niskokaloryczne (jeden wafelek to tylko 19kcal!), bezglutenowe i bogate w błonnik . Kolejną zaletą jest małe i poręczne opakowanie oraz duża dostępność . Fakt, że są "extra cienkie" sprawia, iż idealnie nadają się do tworzenia lekkich przekąsek. Podobnie jak kukurydziane, przeszły test pozytywnie i z pewnością jeszcze nie raz po nie sięgnę.
A jeśli macie już pełen zestaw składników do dzisiejszej przekąski, to nie pozostaje nic innego, jak udać się do kuchni. Z podanej ilości składników otrzymacie prawie 300g kremu. Wartości odżywcze dla 100g to około 202kcal w tym 4,1g białka, 14,6g tłuszczu, 18,1g węglowodanów oraz 3,5g błonnika .
SKŁADNIKI:
150g mocno dojrzałego banana- po obraniu ze skórki
80g awokado
45g orzechów laskowych
10g kakao
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy laskowe bardzo drobno posiekać w blenderze z misą lub w robocie kuchennym
Dodać pokrojonego banana, awokado i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji
Dodać kakao i ponownie dokładnie wymieszać
Przełożyć krem do słoiczka i przechowywać w lodówce
Smacznego!
www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/03/fit-nutella-po-raz-drugi-i-pomys-na_25.html