Wykonanie
Delikatna, lecz o wyrazistym kremowym smaku zupa brokułowa, wsamraz dla maluchów, zresztą jest to jedna z ulubionych potraw mojej półtorarocznej córeczki.Składniki:4-5 szklanek rosołu drobiowego lub warzywnego3-4 średnie
ziemniaki3 niezbyt duże głowy
brokuła1/2 szklanki
śmietany5-6 łyżek startego
żółtego sera o pikantnym smakuNa gorący rosół wrzucamy drobno pokrojone
ziemniaki i podzielone na różyczki
brokuły, całość gotujemy przez 15 minut, aż składniki będą miękkie.
Brokuły z
ziemniakami w rosole.................................................Ugotowane warzywa zdejmujemy z ognia i łyżką cedzakową wyjmujemy
ziemniaki i
brokuły. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito.
Miksowanie warzyw....................................................................Zmiksowane warzywa przelewamy ponownie do naczynia z rosołem, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dodajemy dokładnie spienioną
śmietanę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Gorącą zupę nalewamy na talerze, posypujemy startym
żółtym serem i od razu podajemy. Smacznego !
Zupa z
brokułów..............................................................................