Wykonanie
Coraz częściej spotykam się z dodatkiem
wody różanej do wypieków. Poszukałam po sklepach, nie znalazłam więc zrobiłam swoją. Kolor i zapach obłędny. Przepis z bloga Moja kuchnia :)
Składniki : ( ja robiłam z połowy składników )25 dag
płatków róży1 L ciepłej
wodysok z jednej
cytrynyPłatki róży po zerwaniu i zważeniu przejrzeć czy nie są uszkodzone i oczyścić z ewentualnych żyjątek. Kolejno przelewamy je gorącą
wodą ( Ola pisze, żeby najpierw opłukać a
potem przebrać ale
płatki się sklejają i bardzo długo przy tym schodzi, szybciej będzie zrobić to na odwrót ).Całość zalewamy
wodą, wlewamy
sok z cytryny i odstawiamy na 2 dni. Po tym czasie odcedzamy
wodę od
płatków i przelewamy do buteleczki. Przechowujemy w lodówce.* Jeśli będziecie robili
wodę różaną i wyjdzie Wam blady kolor nie martwcie się, moja jest bardzo intensywnej barwy ponieważ użyłam
płatków pochodzących z rejonów Północnej Europy, które charakteryzują się intensywną barwą i kolorem. Czytałam też na blogu Szarlotka, że takie
płatki można zebrać w okolicach lasów mazurskich.