ßßß Cookit - przepis na Woda różana

Woda różana

nazwa

Wykonanie

Coraz częściej spotykam się z dodatkiem wody różanej do wypieków. Poszukałam po sklepach, nie znalazłam więc zrobiłam swoją. Kolor i zapach obłędny. Przepis z bloga Moja kuchnia :)
Składniki : ( ja robiłam z połowy składników )
25 dag płatków róży
1 L ciepłej wody
sok z jednej cytryny
Płatki róży po zerwaniu i zważeniu przejrzeć czy nie są uszkodzone i oczyścić z ewentualnych żyjątek. Kolejno przelewamy je gorącą wodą ( Ola pisze, żeby najpierw opłukać a potem przebrać ale płatki się sklejają i bardzo długo przy tym schodzi, szybciej będzie zrobić to na odwrót ).
Całość zalewamy wodą, wlewamy sok z cytryny i odstawiamy na 2 dni. Po tym czasie odcedzamy wodę od płatków i przelewamy do buteleczki. Przechowujemy w lodówce.
* Jeśli będziecie robili wodę różaną i wyjdzie Wam blady kolor nie martwcie się, moja jest bardzo intensywnej barwy ponieważ użyłam płatków pochodzących z rejonów Północnej Europy, które charakteryzują się intensywną barwą i kolorem. Czytałam też na blogu Szarlotka, że takie płatki można zebrać w okolicach lasów mazurskich.
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/08/Woda-rozana.html?utm_source=zmiksowani.pl&utm_medium=przekierowanie&utm_campaign=Mikser+Kulinarny