ßßß Cookit - przepis na Szynka rolowana

Szynka rolowana

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Słonina paprykowana - wędzona
Mielonka drobiowa Arka »
Szynka rolowana
Składniki:
- mięso wieprzowe kl. I 4kg z szynek
- mięso wieprzowe kl. III 1kg z golonek
- pieprz biały 1g/kg
- poklosól 18g/kg
- osłonki barierowe.
Mięso sklasyfikować. Wykrawając mięso z szynek należy w miarę możliwości eliminować mięśnie i kawałki mięsa o brawie kontrastowej, czyli bardzo ciemnej lub bardzo jasnej. Mi się nie do końca udało. Widać to na foto.
Mięso kl. I rozdrobnić na szarpaku. Następnie zapeklować na sucho 48h. Po peklowaniu mięso kl. III rozdrobnić na sitku 2-3mm. Jeśli jest możliwość kutrować lub rozdrobnić za pomocą malaksera z dodatkiem zimnej wody ok. 5-8% oraz przypraw.
Wymieszać dokładnie oba rodzaje mięsa. Napełnić ściśle osłonki. Zawiązać końce przędzą. Parzyć ok. 1,5h w temp. wody ok. 75 stopni. Studzić w zimnej wodzie i następnie przenieść do lodówki.
Smacznego
niedziela, 06 kwietnia 2014, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/04/Szynka-rolowana.html