ßßß Cookit - przepis na Udziec z dzika

Udziec z dzika

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Maggiczna golonka wieprzowa
Szynka parzona w warzywach ... »
Udziec z dzika
Składniki:
- noga tylną z szynką z dzika, oskurowanego
- peklosól
- paski słoniny zmrożone
Szynkę wycinamy z półtuszy lub kupujemy wyciętą, odcinamy kość biodrową.
Solankę do peklowania sporządzamy w ilości odpowiadającej 1litr solanki na 1kg mięsa. Roztwór solanki robimy 8-10%.
Nogę nastrzykujemy solanką w ilości ok 10% wagi mięsa z szczególnym uwzględnieniem miejsc przy kości.
Następnie nogę wkładamy do dużego pojemnika i zalewamy solanką. Peklujemy 3-4 tygodnie.
Wyciągamy nogę i wieszamy na 24h celem ocieknięcia i osuszenia powierzchni. Słupki słoniny o wym 1x1cm i ok 5cm długości wcześniej zmrożone wkładamy w otwory zrobione nożem w szynce.
Rozgrzewamy wędzarnię do ok. 40-50 stopni i wędzimy do momentu uzyskania odpowiedniego koloru (ok 6-8h).
Następnie nogę wyciągamy i parzymy w wodzie o temp. 75-80stopni do osiągnięcia wewnątrz temp 70 stopni (ok. 7h).
Po parzeniu studzimy nogę. Po jej ostygnięciu i osuszeniu powierzchni można włożyć nogę do wędzarni na ok 1-2h i obwędzić ciepłym dymem (do 30 stopni).
Tak uwędzoną nogę można przechowywać w zamkniętej zimnej wędzarni przez okres ok 1-2 tygodni w temp do 5 stopni. Aby noga zbytnio nie wysychała można powierzchnię popkryć olejem lnianym. Można również co 5-7 dni podwędzić (odświerzyć) 1-2 h zimnym dymem.
Smacznego
wtorek, 06 kwietnia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/04/Udziec-z-dzika.html