Wykonanie
             Parówki
Parówki w cieście francuskim to szybka i apetyczna przekąska smakująca zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję pomysł na podanie tej popularnej przystawki w sposób troszkę inny niż tradycyjny.

6 
parówek1 opakowanie 
ciasta francuskiegoopcjonalnie:6 plasterków 
szynki lub 
chudego boczku6 plastrów 
sera żółtegojajko (do posmarowania ciasta)

 Ciasto francuskie
Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części.Każdą 
parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać 
szynkę, 
boczek lub 
ser żółty).Następnie należy ponacinać 
parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć ich do samego końca. W takiej postaci można je już wkładać do piekarnika, natomiast w celu podania 
parówek w formie "oponek" należy delikatnie rozłożyć każde rozcięcie, uformować w koło a następnie skleić lub podpiąć wykałaczkami. Całość posmarować rozbełtanym 
jajkiem.Piec w temperaturze 180 °C przez ok. 20-25 minut.




