Wykonanie
Miała być
ricotta ale nie wiem co mi się ubzdurało, że zamiast 2 mam 4 litry
mleka. I tak do 2 L
mleka wlałam 1 L
maślanki. Myślałam, że
ser wyjdzie kwaskowaty ale bardzo miło mnie zaskoczył efekt końcowy...
Serek okazał się bardzo smaczny o kremowym smaku. Odsączyłam go dość mocno z
serwatki ponieważ zależało mi bardziej na konsystencji
twarogu.
Składniki :2 L
mleka 1,5 %1 L
maślankidwie szczypty
soliDo garnka wlewamy
mleko i
maślankę, dodajemy
sól. Ustawiamy na niewielkim ogniu i powoli mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Mleko po pewnym czasie zacznie się pienić i zobaczymy grudki
sera. Kiedy całość zacznie wrzeć ściągamy z ognia i zostawiamy na 10 minut. Następnie łyżką cedzakową ściągamy
ser na gazę lub tetrę umieszczoną na sitku. Na końcu przelewamy całość przez tą samą tetrę ale nie bezpośrednio po
serze tylko z
boku. Sami decydujemy jakiej konsystencji chcemy
ricottę. Ja potrzebowałam dość suchej dlatego odcedziłam ją znacznie, natomiast jeśli chcecie kremową to nie należy długo odcedzać
sera. Jeśli
ser będzie za suchy możecie dodać
serwatki po odcedzaniu i nadać mu kremowej konsystencji.Smacznego :)