ßßß
Dziś Popielec, w Kościele Katolickim obowiązuje w tym dniu post ścisły. Jednak to, jak rozumiano pokarmy postne, zmieniło się nieco od czasów Kucharki Litewskiej . Dawniej w post unikano nie tylko pokarmów mięsnych, ale takżemleka, jaj, przetworów mlecznych itp. Aby jednak urozmaicić sobie posiłki, sporządzano różnego rodzaju pasty rybne, jak np.Wymoczone i ociągnięte ze skóry śledzie oczyścić z ości, pokrajać, zmieszać z tartą postną bułką i utłuc w moździerzu, dolewając po trochę oliwy. Skoro należycie się zmasuje, przefasować przez sito, ułożyć na talerzu i postawić w chłodnym miejscu.Dla tych, którzy nie są aż tak rygorystyczni i jadają masło z mleka, można przygotowaćWymoczyć parę śledzi lub opłukać tylko sardele, wyjąć ości, obciąć głowy i utłuc w moździerzu na miazgę. Włożyć kawałek niesionego (najlepiej świeżego) masła, utłuc to razem ze śledziową masą w moździerzu i przefasować przez sito, aby plewy na nim zostały. Postawić dla stężenia na zimnie, pokrajać w płaskie kawałki i podać na śniadanie.Z sardelów nie wybierać ości, tylko odjąć głowy, wypłukać, wycisnąć z wody i postąpić dalej jak ze śledziem. Ze śledzi należy zdjąć skórkę przed utłuczeniem.Tak do tego jak do poprzedniego masła można dodać parę ziarn pieprzu angielskiego dla aromatu.