Wykonanie

Dziś Popielec, w Kościele Katolickim obowiązuje w tym dniu post ścisły. Jednak to, jak rozumiano pokarmy postne, zmieniło się nieco od czasów Kucharki Litewskiej . Dawniej w post unikano nie tylko pokarmów
mięsnych, ale także
mleka, jaj,
przetworów mlecznych itp. Aby jednak urozmaicić sobie posiłki, sporządzano różnego rodzaju
pasty rybne, jak np.Wymoczone i ociągnięte ze skóry
śledzie oczyścić z ości, pokrajać, zmieszać z tartą postną
bułką i utłuc w moździerzu, dolewając po trochę
oliwy. Skoro należycie się zmasuje, przefasować przez sito, ułożyć na talerzu i postawić w chłodnym miejscu.Dla tych, którzy nie są aż tak rygorystyczni i jadają
masło z
mleka, można przygotowaćWymoczyć parę
śledzi lub opłukać tylko
sardele, wyjąć ości, obciąć głowy i utłuc w moździerzu na miazgę. Włożyć kawałek niesionego (najlepiej świeżego)
masła, utłuc to razem ze
śledziową masą w moździerzu i przefasować przez sito, aby plewy na nim zostały. Postawić dla stężenia na zimnie, pokrajać w płaskie kawałki i podać na śniadanie.Z
sardelów nie wybierać ości, tylko odjąć głowy, wypłukać, wycisnąć z
wody i postąpić dalej jak ze
śledziem. Ze
śledzi należy zdjąć skórkę przed utłuczeniem.Tak do tego jak do poprzedniego
masła można dodać parę ziarn
pieprzu angielskiego dla aromatu.