Wykonanie
Książki kucharskie, z jakich korzystam, to:Karolina Biełozierska, Nowa praktyczna gospodyni litewska, Warszawa 1889;
Anna Ciundziewicka,Gospodyni litewska czyli Nauka utrzymywania porządnie domu [...] tudzież hodowania i utrzymywania bydła,
Wilno 1873;Compendium medicum auctum to iest: krotkie zebranie i opisanie chorob ich rożności, przyczyn, znakow, sposobow do leczenia także rożnych sposobow robienia
Wodek, Oleykow, Julepow, Syrupow,
Konfitur,
Maści, Plastrow, &c, i rożnych osobliwych rzeczy, na
siedem traktatow rozdzielone, i teraz przez tegoż Autora z errorow drukarskich wyczyszczone. Z przydatkiem osobliwych Chorob, tak Męskich,
iako i Białogłowskich, i Dziecinnych. Dla większey wygody ludzkiey przedrukowane, Częstochowa 1789;Lucyna Ćwierczakiewiczowa, 365 obiadów za 5 złotych, Warszawa 1871;Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Jedyne praktyczne przepisy
konfitur, różnych marynat,
wędlin,
wódek,
likierów, win
owocowych,
miodów oraz ciast / przez Autorkę 365 obiadów, Warszawa 1885;Franciszek Chocieszyński, Praktyczna kucharka, Poznań 1884;Grebitz, Caroline Eleonore, Rządna gospodyni we względzie kuchni i śpiżarni : dzieło dla początkuiących gospodyń i dwornic miasteczkowych i wieyskich,
Wilno 1938
Maria Gruszecka, Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń : smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich, według kuchni krakowskiej, litewskiej, francuskiej i wiedeńskiej,
Kraków 1987;Marja Marciszewska, Kucharka szlachecka, podarek dla
młodych gospodyń; Kijów 1885;Marja Marciszewska, Suche
konfitury sposobem kijowskim, Kijów 1859;Karolina Nakwaska, Dwór wiejski : dzieło poświęcone gospodyniom polskim, przydatne i osobom w
mieście mieszkającym przerobione z fr. pani Aglaë Adanson wielu dod. i zupełnem zastosowaniem do naszych obyczajów i potrzeb, Poznań 1843;
Maria Ochorowicz-Monatowa, Uniwersalna książka kucharska z ilustracyami i kolorowemi tablicami odznaczona na wystawie hygienicznej w Warszawie w 1910 r. : przeszło 2200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej dyety codziennej hygieny oraz kuchni jarskiej, Lwów 1913;Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych, Warszawa 1889;Józef Schmidt, Kuchnia polska czyli Dokładna i długą praktyką wypróbowana nauka sporządzania potraw
mięsnych i postnych [...] tudzież przysposabiania rozmaitych zapasów spiżarni pojedynczo, najtaniej i najzdrowiej, Przemyśl 1860;Marja Śleżańska, Kucharz polski 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów, pieczenia ciast, smażenia
konfitur, przyrządzania
lodów, kremów,
soków,
wódek, deserów, konserw,
wędlin oraz różne sekreta domowe i spiżarniane, niezbędne dla każdej dobrej i skrzętnej gospodyni, Poznań 1932;Wincentyna Zawadzka,Kucharka litewska : zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak
mięsnych, jak i postnych [...] z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu,
Wilno 1938 (Czasem używam wydań starszych);