ßßß Cookit - przepis na MIGDAŁOWO-RÓŻANE KLUSKI z ricotty

MIGDAŁOWO-RÓŻANE KLUSKI z ricotty

nazwa

Wykonanie

I znowu słońce chowa się gdzieś za chmurami, a ja pod grubym kocem. Jeszcze wczoraj piłam kawę mrożoną, dzisiaj muszę się rozgrzewać ciepłym śniadaniem. Kluski z ricotty to najdelikatniejsze kluski, jakie kiedykolwiek miałam okazję jeść. W migdałowo-różanej wersji smakują wyśmienicie. Słodko, ale nie za słodko. Taka słodka chmurka na "dzień dobry". Na leniwy poranek. Na uśmiech i pozytywne myśli. Na piątek. Na końcówkę marca.
Przepis (jedna porcja):
150g ricotty
garść migdałów
200-250ml mleka
1 łyżka konfitury z płatków róż
Migdały zblendować tak, aby powstała "mąka". Wymieszać z ricottą i konfiturą z płatków róż. Mleko wlać do rondelka, zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i za pomocą metalowej łyżki kłaść migdałowo-różaną masę z ricotty na gotującym się mleku. Gotować kilka minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Podawać na ciepło.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/migdaowo-rozany-kluski-z-ricotty.html