Wykonanie
I znowu słońce chowa się gdzieś za chmurami, a ja pod grubym kocem. Jeszcze wczoraj piłam
kawę mrożoną, dzisiaj muszę się rozgrzewać ciepłym śniadaniem. Kluski z
ricotty to najdelikatniejsze kluski, jakie kiedykolwiek miałam okazję jeść. W
migdałowo-różanej wersji smakują wyśmienicie. Słodko, ale nie za słodko. Taka słodka chmurka na "dzień dobry". Na leniwy poranek. Na uśmiech i pozytywne myśli. Na piątek. Na końcówkę marca.


Przepis (jedna porcja):150g
ricottygarść
migdałów200-250ml
mleka1 łyżka
konfitury z
płatków róż
Migdały zblendować tak, aby powstała "
mąka". Wymieszać z
ricottą i
konfiturą z
płatków róż.
Mleko wlać do rondelka, zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i za pomocą metalowej łyżki kłaść
migdałowo-różaną masę z
ricotty na gotującym się
mleku. Gotować kilka minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Podawać na ciepło.